Placuszki przygotowane z twarogu, jajek i mąki kokosowej, podane z jogurtem greckim i odrobiną cynamonu.
Lista zakupów:
200 g twarogu półtłustego
2 jajka
25 g czyli ok 2 łyżki mąki kokosowej
15 g czyli ok 1 łyżeczka erytrytolu (opcjonalnie)
100 g jogurtu greckiego
Szczypta cynamonu
Jak zrobiłam?
W misce wymieszałam twaróg, jajka, mąkę kokosową i erytrytol, aż powstanie jednolite ciasto. Wskazówka: jeśli masa jest zbyt płynna dodaj troszkę mąki kokosowej i odczekaj 5 min. Mąka kokosowa to jedna z trudniejszych opcji. Prawdą jest że różne mąki, z różnych firm, różnie zagęszczają masę. Sprawdziłam to we własnej kuchni. Rozgrzewam patelnię i smażę placuszki na minimalnej ilości tłuszczu, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Mieszam jogurt grecki z odrobiną cynamonu, również z dodatkiem słodzika, najlepiej w pudrze, by kryształki nie były wyczuwalne na języku i pod zębami.
