Jajka smażone z delikatnym kozim serem i świeżymi liśćmi szpinaku, doprawione pieprzem i gałką muszkatołową.
Lista zakupów:
2 jajka
1/2 szklanki świeżego szpinaku
30 g koziego sera (np. w plastrach lub kruszony)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku, gałka muszkatołowa
Jak zrobiłam?
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję szpinak i smażę przez 1-2 minuty, aż zwiędnie.
Następnie dodaje kawałki koziego sera. przyprawiam. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż wierzch będzie gotowy.
Wbijam jajka i ponownie przykrywam pokrywką. Smażę, aż białka się zetną, a żółtka będą płynne.
Można delikatnie złożyć omlet na pół i przełożyć na talerz.
Serwuję od razu po wykonaniu.
