Pieczony omlet z cukinią, pieczarkami i startym parmezanem, idealny do przygotowania na zapas.
Lista zakupów:
3 jajka
1/2 małej cukinii (pokrojonej w cienkie półplasterki)
4-5 pieczarek (pokrojonych w plasterki)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanu
Jak zrobiłam?
Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cukinię i pieczarki. Smażyłam przez 3-4 minuty, aż zmiękną.
W misce roztrzepałam jajka, doprawiłam solą i pieprzem, a następnie przelałam na patelnie.
Smażyłam na małym ogniu, aż frittata zacznie się ścinać.
Jeśli zdecydujesz się użyć parmezanu, to teraz jest na to czas. Ja uwielbiam i polecam, posypuję nim wierzch i wstawiam patelnię na kilka minut do piekarnika, aby frittata się dopiekła.
Przekładam frittatę na talerz i kroję na porcje.
