Lekki chlebek chmurkowy (cloud bread) podany z pastą jajeczną na bazie majonezu i musztardy.
Lista zakupów:
Na chlebek chmurkowy:
3 jajka
3 łyżki serka śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Na pastę jajeczną:
2 jajka na twardo
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
Sól i pieprz do smaku
Jak wykonałam?
Przygotowanie chlebka chmurkowego zaczynam od oddzielenia białka od żółtek. Ubijam białka z solą i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
W osobnej misce mieszam żółtka z serkiem śmietankowym, a następnie delikatnie łączę z pianą z białek.
Można dodać skrobię ziemniaczaną (ok 15g) by chlebek utrzymał strukturę.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę w formie okrągłych placków. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 150 stopni, wkładam blaszkę z chlebkami na ok 20-25 minut, aż chlebki będą złociste. Aby przygotować pastę jajeczną, ugotowane jajka rozgniatam widelcem i mieszam z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
